top of page
  • Yazarın fotoÄŸrafıKampa Gitsek

Harika bir kamp uykusu için uyku tulumu seçimi

Güncelleme tarihi: 18 Ağu 2022



Harika bir kamp gününün sonuna geldiniz ve artık çadırınızda güvenli, sıcak ve rahat bir uykunun tam zamanı. Peki kampta mışıl mışıl bir uykunun püf noktası nedir? diye sorduğunuzu duyar gibiyiz. Bunun pek çok cevabı olsa da biz ilk sıralara doğru uyku tulumu seçimini yerleştirebiliriz. Bu yazımızda size kampta harika bir güne uyanmak için doğru uyku tulumunu seçmek hakkında bilgiler vereceğiz.


En baştan başlayalım…


Nedir uyku tulumu? Kamp yapmak için tasarlanmış, geniş, yumuşak ve içi dolgulu malzemeden oluşan ve içine giren kişinin vücut ısısını dışarıya vermeyen, dışarıdaki hava koşullarını da tulumun içine geçirmeyen bir kamp ekipmanıdır.

Genellikle kaz tüyü, ördek tüyü ya da sentetik dolgu malzemeleri kullanılarak üretilen uyku tulumlarının dış kısımlarında ise genelde paraşütlerde kullanılan kumaşların benzerleri kullanılır. Yazımızın devamında tüm bu çeşitlerin artılarını ve eksilerini aktaracağız.


Farklı ısı derecelerine göre sınıflandırlan uyku tulumları, hangi hava koşullarında kamp yapacağına, mevsime, yapacağın kampın türüne ve cinsiyete göre değişim gösterir.


''Kadın ve erkeklerin vücut ısıları birbirinden farklı olduğu için uyku tulumu seçimi de farklı olmalıdır.''

Hangi uyku tulumunu almalıyım?


Öncelikle hangi mevsimlerde kamp yapacağına karar vermeni öneririz. Eğer bundan emin değilsen ekstrem olmayan hava koşullarına uygun konfor değerlerinde olan bir uyku tulumu ile başlayabilirsin. Yaz ya da ilkbahar aylarında genellikle 5-15 derece tulumlar maksimum konfor sunarak iyi bir uyku çekmeni sağlar. Kış kampı için bir uyku tulumu arıyorsan bölge koşullarına göre derecesi değişmekle birlikte kamp bölgesindeki hava durumuna göre -10 ya da -20 dereceye kadar olan tulumlar seçebilirsin. Kamp yapılacak bölgeye göre -5 derece uyku tulumlarını da inceleyebilirsin. Uyku tulumu seçimine etki eden diğer faktörler ise mat kullanımı, kampet ya da şişme yatak, çadırının kalitesi ve kıyafet seçimin olacaktır. Bu sebeple uyku tulumu seçerken bütün bunları göz önüne almanı öneriyoruz.


Kaz / ördek tüyü uyku tulumları


Kampseverlerin ilk tercihleri arasında bulunan bu tip uyku tulumları, hafif yapısı, kolay sıkıştırılabilmeleri ve ısı yalıtımındaki başarısı sebebiyle tercih sebebi. Sentetik dolgulu uyku tulumlarına göre iyi bakıldığında daha uzun bir kullanım ömrü sunarken dış yapısının su geçirmez özellikte olduğu uyku tulumları ömürlük diye tabir ettiğimiz seviyeye ulaşabiliyorlar.

Su emici yapısıyla kaz tüyü ve ördek tüyü uyku tulumları kolayca nemlenebilen ve nemlendiğinde ısı yalıtım özelliğini kaybederler. Sentetik uyku tulumlarına göre bakımları daha zordur ve daha pahalıdır.


Sentetik dolgulu uyku tulumları


Yaygın olara polyesterden üretilen bu uyku tulumları hem bütçe dostu hem de ısı yalıtımı açısından oldukça başarılı. Nemlendiğinde bile ısı yalıtımı özelliğini korumaya devam eden bu uyku tulumları zorlu şartlarda sana daha iyi uyum sağlayabilir. Çamaşır makinesinde de yıkanabilme özelliği ile pratik bir kullanımı vardır.

Kuş tüyü uyku tulumlarına göre daha fazla iç malzeme kullanılması sebebiyle daha ağır bir yapısı var. Bütçe anlamında daha ucuz olmasına karşın daha kısa bir kullanım ömürleri vardır.

 

Buraya kadar bahsettiğimiz uyku tulumlarından senin için bir liste hazırladık. Farklı bütçelere ve konfor derecelerine göre seçtiğimiz kamp için en iyi uyku tulumlarını incelemek için hemen tıkla!

 

Uyku tulumu nasıl kullanılmalıdır?


Sıcak bir gece geçirmek için uyku tulumu özellikleri ön plana çıksa da uyku tulumunun nasıl kullanıldığı da oldukça önemlidir. Dikkat etmen gereken ilk konulardan biri de kıyafet seçimidir. Normalde soğuktan korunmak için kat kat ve kalın kıyafetler tercih edilse de doğadayken bu durum değişiyor. Uyku tulumunun çalışma prensibi vücut ısısını içeride dağıtarak dışarıdaki soğuktan korunmaktır. Çok fazla kıyafet giyerek uyku tulumunun içine girildiğinde ise vücut ısısı kıyafetler arasında hapsoluyor ve tulum, ısı yalıtımı görevini yerine getiremiyor.Bu sebeple uyku tulumunun içine t-shirt, polar ve eşofman altı ile girmek en idealidir. Eğer tulumun ekstrem hava koşulları için üretilmiş ise sadece iç çamaşırlarınla bile uyuyabilirsin.


  • Öncelikle uyku tulumunun içine girmeden önce tuvalet ihtiyacını gidermeni öneriyoruz. Çünkü idrar vücudun ekstra enerji harcamasına ve dolayısıyla ısı kaybetmesine neden olur. Ãœstelik gece sıcak çadırını terketmek istemeyebilirsin.

  • Uyumadan 20 dakika önce uyku tulumunun içerisine koyacağın sıcak su torbası, daha kolay uyku haline geçmeni saÄŸlayabilir. Uyumadan önce çıkartmayı unutma yeter. 😊

  • Uyku tulumunun çalışma prensibinden bahsetmiÅŸtik. Uyku tulumunun seni sıcak tutabilmesi için içerisinde çok fazla boÅŸluklar olmaması gerekiyor. Bu sebeple vücut tipine göre bir uyku tulumu seçmek de oldukça önemli.

  • Vücut özellikle kafa ve boyun kısmından fazlaca soÄŸuk alır. SeçeceÄŸin uyku tulumunun büzülebilir bir baÅŸlığı olması fayda saÄŸlayacaktır.

  • Yerden alacağınız soÄŸuÄŸa karşı kaliteli bir mat kullanmaya önem vermelisin.

Artık keyifli bir kamp uykusu yapmaya hazırsın. Milyonlarca yıldızın altında huzurlu bir gece geçirmeni dileriz. İyi uykular.

bottom of page